Сторінки

03.06.12

9 причин не користуватись біговою доріжкою...)...

terrymanq.blogspot.com
Бігова доріжка має масу переваг. Я не заперечую цей факт, але у цій статті розглянемо недоліки тренувань на біговій доріжці. Ці недоліки більше актуальні для людей, які серйозно займаються бігом. Давайте розглянемо їх більш детально.

1. Відсутність спеціалізації

Для професійних бігунів бігова доріжка має деякі недоліки, пов’язані з відсутністю конкретизації в тому випадку, якщо спортсмени тренуються для участі в змаганнях.

Існує загальноприйняте правило про підготовку до змагань – тренувальне середовище повинно бути схоже на те, в якому будуть проходити змагання. Це означає, що умови повинні бути схожими. Тому очевидно, що існують значні відмінності тренувань по біговій доріжці від традиційного бігу – відсутність опору повітря, відсутність різноманіття траси, біомеханічні та психологічні відмінності.

2. Відсутність опору повітря

Очевидно, що коли бігуни тренуються на біговій доріжці, опору повітря не відчувається. Коли бігуни тренуються на відкритому повітрі, при вітрі, опір збільшується. На біговій доріжці ви можете симулювати опір, змінивши нахил.

3. Техніка бігу


Крім відсутності опору повітря, є ще дещо – відмінность техніки бігу на біговій доріжці і бігу на вулиці.

4. Поверхня

Покриття бігової доріжки має масу переваг. Але також є і недоліки. При бігу на відкритому повітрі ви біжите по різних поверхнях – по кам’яній, по жорсткій та м’якій, сирій і сухій, і різні їх різні поєднання. Біг по цих поверхнях – складний, він підвищує сприйняття і здатність нервової та м’язової системи “впізнавати” вплив різних типів грунтів. Це дуже важливо для бігунів, так як це впливає на баланс, силу і ефективність бігу.


5. Психологічні відмінності

Психологія грає важливу роль в досягненнях бігунів. На біговій доріжці ви зустрічаєтеся з різними психологічними факторами, які зменшують користь від тренування. Деякі з них представлені нижче.

6. Відсутність візуального сприйняття

Коли ви біжите на відкритому повітрі, то пробігаєте мимо дерев, будівель, машин та інших людей. На біговій доріжці ж ви не просуваєтеся вперед насправді, не бачите нічого, крім кімнати, тому не відчуваєте біг.

7. Біг в замкнутому просторі

Зазвичай бігова доріжка має достатньо місця для того, щоб робити кроки. Але бігова доріжка має обмежений фізичний розмір. А це може призвести до занадто маленьких і “перпендикулярних” кроків.

8. Відсутність впевненості

Дуже часто бігуни, які тренується на відкритому повітрі, не можуть бігати “за допомогою штучного способу” (так вони називають тренування на біговій доріжці). Вони не впевнені, що бігова доріжка може допомогти їм у тренуваннях.

9. Нудно і монотонно

“Тупцювання” на одному місці може бути дуже нудним і монотонним заняттям.

Але, незважаючи на всі ці недоліки тренувань на біговій доріжці, існують і позитивні сторони. Давайте згадаємо їх.

- Біг у будь-яку погоду
- Точність в темпі бігу
- Постійний крок
- Легкий біг
- Біг під нахилом
- Захист від травм
- Тренування з контролем серцебиття
- Різноманіття в тренуванні

Немає коментарів:

Дописати коментар