Сторінки

27.03.12

Кленовий сік...???...

terrymanq.blogspot.com
Із приходом справжньої весни на наших теренах традиційно починається збір цілющого березового соку. Але у нас чомусь забувають, що інші дерева також можуть бути джерелом не менш смачного й корисного лісового соку. Йдеться, власне кажучи, про всім відомий клен.

До речі, за багаторічними спостереженнями, він у нас “запускається” навіть трохи раніше, ніж береза.

Збір кленового еліксиру триває приблизно з початку березня і до кінця квітня, розпочинають його тоді, коли трохи набубнявіють бруньки, а середньодобова температура тримається трошки вище нуля вдень. Вночі ж може повертатися й легкий морозець, але оскільки кленовий сік містить трохи більше цукру, то це не припиняє його стікання.

Процес збору не відрізняється від того, як це роблять з березою. Основне - не завдати шкоди дереву. Зазвичай свердлять отвори розміром із вказівний палець, в які вставляють трубочки, а під ними вже розташовують ємності.

Коли соку вдається зібрати багато, то можна спробувати переробити його на сироп, як це традиційно роблять у Канаді. Випарювати сік можна в емальованих ємностях упродовж тривалого часу. З півсотні літрів соку можна отримати приблизно літр сиропу, або як його ще називають — м’якого кленового цукру. Причому він унікальний за своїми властивостями, адже замість сахарози, в ньому міститься декстроза й інші корисні для людського організму речовини.



Першу згадку про кленовий сироп датують часом відкриття Америки Колумбом, коли білі люди перейняли в індіанців цей спосіб виготовлення цукру. Але вже невдовзі роль кленового цукру зменшилась, оскільки виробляти солодку масу з цукрової тростини значно дешевше. Але й після кількох віків шанувальників саме кленових солодощів у всьому світі не меншає, і дотепер із нього роблять чимало солодощів, додають у каші, овочеві та м’ясні страви. Класичний спосіб використання сиропу — полити ним млинці або ж додати при випіканні у хліб чи печиво. Можна спробувати додати в овочеву зупу чи замаринувати в ньому курятину. На Далекому Сході з цього соку прийнято робити ще й кленовий квас.

У Канаді й нині приготування цього сиропу не лише підприємництво, а й насправді сімейне свято. У цей час тисячі родин виїжджають до лісу у так звані “цукрові табори” і залюбки беруть участь у цьому дійстві. Густий гарячий сироп виливають на чистий сніг, де він застигає, перетворюючись на м’які шматочки кленового цукру. По всій Канаді проходять гучні фестивалі кленового сиропу з численними майстер- класами кухарів, а в провінції Онтаріо є навіть цілий музей, присвячений збиранню й використанню цього соку.

Немає коментарів:

Дописати коментар