Сторінки

16.03.12

Дартс-це прфесійна ігра....???....

terrymanq.blogspot.com

Дартс (англ. darts - дротики) - ряд пов'язаних ігор, в яких гравці метають дротики в круглу мішень, повішену на стіну. Хоча в минулому використовувалися різні види мішеней і правил, в даний час термін дартс звичайно посилається на стандартизовану гру з визначеною конструкцією мішені й правилами.

Гра зародилася кілька сторіч назад на Британських островах. До сих пір дартс є традиційною грою, в яку грають в пабах Великобританії, Нідерландів, Скандинавії, Сполучених Штатів та деяких інших. Крім цього, в дартс грають і на професійному рівні.
Історія дартс

Поява назви може мати своє походження від назви поперечного перерізу дерева. Стара назва Dartboard перекладається як «приклад». Це може означати те, що дно бочки з-під вина було спочатку мішенню для дартс.

Існує припущення, що гра виникла серед солдатів. Солдати кидали короткі стріли в нижню частину бочки або в нижню частину стовбурів дерев. У сухому дереві тріщини зазвичай розходилися, створюючи «Сектора».

Стандартна розмітка з сектором 20
на вершині була створена в 1896 році теслярем з Ланкашира Брайаном Гамліном. Проте, багато інші конфігурації були використані протягом багатьох років і в різних географічних точках.

Мішень


Мішені для дартс звичайно виготовляються із сизалю (спресованих волокон агави). Ідея використання сизалю для виробництва мішеней належить компанії Nodor і в 1932 році з'явилися перші сизалеві мішені. Виробництво мішеней зосереджено в Кенії та Китаї, що пояснюється близькістю до джерел сировини. Мішень поділена на сектори, яким привласнені числа від 1 до 20.

Сизалеві мішені відрізняються формою розділової дроту:
Звичайна (кругла) дріт, відрізняється великим відсотком відскоків дротиків, при попаданні в дріт і невисокою ціною. Використовується в мішенях: Winmau Pro SFB, Nodor Supabull II, Harrows Club.
Тригранна дріт, відрізняється зменшеним відсотком відскоку дротиків від дроту. При попаданні в дріт, дротики «з'їжджають» по грані в найближчий сектор. Використовується в мішенях: Nodor Supawire, Harrows Apex Wire, Winmau Diamond.
Найтонша розділова дріт, використовується в професійних мішенях, відрізняється мінімальною кількістю відскоків і досить високою ціною. Використовується в мішенях: Winmau Blade 4, Unicorn Eclipse Pro, Harrows Matrix, Nodor Supamatch.

У 1984 році з'явилося бесскобочное кріплення центру мішені «Staple-free bullseye», що значно знизило кількість відскоків дротиків від мішені.

Висота мішені й відстань до неї

У стандартній грі центр мішені повинен знаходитися на висоті 1,73 метра (5 футів, 8 дюймів) від підлоги, а відстань від лицьової сторони мішені до лінії, з якої гравці метають дротики, складає 2,37 метра (7 футів, 9,25 дюйма).

Стандартні розміри мішені:
внутрішня ширина кілець «даблів» і «Требле» 8 мм.
внутрішній діаметр «яблучка» 12,7 мм.
внутрішній діаметр зовнішнього центрального кільця 31,8 мм.
відстань від центру мішені до зовнішньої сторони дроту кільця «даблів» 170,0 мм.
відстань від центру мішені до зовнішньої сторони дроту кільця «Требле» 107,0 мм.
загальний діаметр мішені 451,0 мм ± 10,0 мм.
товщина дроту 1,5 мм.
[Правити]
Правила

Стандартна мішень розділена на двадцять пронумерованих секцій, звичайно чорного і білого кольорів, кожній присвоєно число від 1 до 20. В центрі знаходиться «яблучко» (англ. bullseye), попадання в яке оцінюється в 50 очок, оточене зеленим кільцем довкола нього (25 очок). Зовнішнє вузьке кільце означає подвоєння числа сектора, внутрішнє вузьке кільце означає потроєння числа сектора. І зовнішнє і внутрішнє вузькі кільця традиційно офарблюються в червоний і зелений кольори.

Попадання дротика поза вузького зовнішнього кільця очок не приносить. Якщо дротик не залишається в мішені після кидка, він також не приносить очок. Зазвичай очки підраховуються після того, як гравець метає 3 дротика. Після цього хід переходить до іншого гравця.

Максимально можливий результат 3 кидків - 180 очок (якщо гравець потрапляє всіма трьома дротиками у внутрішнє вузьке кільце сектора 20).

Важливе зауваження: по стандарту, гравці використовують дротики, маса яких не перевищує 50 грамів. У випадках гри на аматорському (неклассіфіціруемие) рівні припустимо використовувати важкі дротики масою понад 50 грамів, однак дане виключення робиться для дротиків зроблених під замовлення і в умовах гри поза чемпіонатів. Що стосується напіваматорські і професійної гри, то використання дротиків масою понад 50 грамів - підстава для недопуску або дискваліфікації гравця. Найбільш популярний вага дротиків тримається в межах 19 - 25 грамів. На сьогоднішній день найбільш відомими виробниками інвентарю для дартс є Unicorn, Harrows, Nodor, Winmau. Професійні гравці використовують дротики з вольфраму і нікелю, а початківцям гравцям підійдуть дротики з латуні.

Немає коментарів:

Дописати коментар