Сторінки

11.06.12

Страх і сміливість...)...

terrymanq.blogspot.com
Одним з найбільших викликів, який коли-небудь може постати перед людиною – це подолання страху. Сміливість – це якість характеру, її можна назвати звичкою людини. Страх – один з найбільших ворогів людини. Його необхідність визначається, мабуть, інстинктом самозбереження. Але фактично страхи більшості людей виходять за рамки просто самозбереження. Люди бояться зробити крок вперед, щось змінити, здатися безглуздими, стати не такими, як інші. Тобто страх з якості, покликаного служити на користь людині, стає баластом, що заважає руху.

Страх – джерело занепокоєння і стресу. Страх як почуття і емоція часто за масштабом стають набагато більшими, ніж сама небезпека. Ми боїмося чогось, що потім виявляється менш шкідливим, ніж почуття страху, випробуване нами в «передчутті» випробування. Страх сам по собі приносить помітно більше шкоди, ніж ті наслідки, про які ми турбуємося.


Страх і сміливість – реакції людини, які можуть нею визначатися і контролюватися. Наскільки більше здатна людина, коли вона не боїться.

Сміливість, як будь-який навик, може бути вивчена і розвинена. Для цього ми повинні систематично працювати над зменшенням та викоріненням наших страхів, і одночасно вибудовувати якість сміливості.

Для початку в подоланні страхів і розвитку сміливості потрібно розглянути фактори, які приводять нас до страхів.

Зазвичай джерело виникнення основних побоювань це дитинство, в якому ми сформували основні переконання, в тому числі, страх невдачі, нездатність щось зробити. В дитинстві наші можливості невеликі, впевненість у своїх силах мала, але цей період життя найважливіший у формуванні переконань.

Ми боїмося втратити наші гроші, наш час, наші відносини. Ми дуже чутливі до думок і можливого несхвалення і критики інших людей. Наші страхи паралізують нас, утримуючи від здійснення конструктивних дій в напрямку наших бажань. Ми вагаємося і сумніваємося, ми відкладаємо, ми шукаємо виправдання того, чому не рухаємося вперед. І навпаки ми робимо щось, чого не хочемо, щоб викликати схвалення інших, щоб відповідати стандартам, тому що «ми повинні».

Як підвищити свою самооцінку?

Страхи породжуються також незнанням. Коли у нас немає всієї необхідної інформації, ми можемо відчувати невпевненість у результатах наших дій. Це змушує нас боятися змін, боятися невідомого, боятися пробувати щось нове або інше. Вірно і зворотне. Збір більшої кількості інформації про темі, що цікавить робить нас впевненішими в собі і сміливішими.

Як тільки ви виявили чинники, що викликають побоювання і страхи, проаналізуйте їх.

Краще всього зробити це в письмовому вигляді. На початку аркуша паперу напишіть питання: «Чого я боюся?»

Всі люди чогось бояться. Ця якість необхідна для збереження життя. Сміливість це не відсутність страху, але здатність його контролювати.

Питання не стільки в страху, але в розумінні, що дає його подолання і здатності контролювати страх. Сміливий людина долає свій страх і розуміє переваги цього. Коли ви можете протистояти вашим страхам і рухаєтеся до того, чого боїтесь, ваші побоювання зменшуються, а ваше почуття впевненості в собі зростає.

Але коли ви уникаєте речей, яких боїтесь, ваші страхи ростуть, і в якийсь момент починають керувати вашим життям. Одночасно з ростом ваших побоювань, втрачають силу ваша впевненість в собі і ваше почуття власної гідності.

Запишіть всі свої побоювання, страхи. Запишіть все, велике і незначне, те до чого ви відчуваєте занепокоєння. Найчастіше побоювання, звичайно, пов’язані з невдачами і відмовами, але можуть бути й інші теми.

Коли ви підготуєте список ваших страхів, які як ви думаєте, можуть зачіпати ваше мислення і поведінку, організуйте список в порядку важливості записаних пунктів. Що робить на вас найбільший вплив або утримує вас більше, ніж будь-що інше? Що буде наступним за впливом? І так далі.

Щодо кожного пункту, напишіть відповіді на питання:

Як це утримує мене і не дає рухатися вперед?
Як цей страх допомагає мені? Як це допомогло мені в минулому?
Якою може бути моя нагорода, якщо усунути цей страх?

Об’єктивно аналізуючи свої страхи, ви здатні почати процес їх усунення.

Майбутнє належить тим, хто здатний піти на ризик, а не шукає безпеки. Звичайно чим більше ви шукаєте безпеки, тим менше ви її маєте. Але чим більше ви шукаєте можливостей, тим імовірніше, що ви досягнете того рівня безпеки, якого бажаєте.

Перший і можливо найважливіший вид сміливості – це сміливість, щоб щось почати. Це сміливість пробувати щось нове або інше, вийти з вашої зони комфорту, без гарантії успіху.

Один зі способів отримати сміливість, щоб почати, полягає в тому, щоб все ретельно спланувати і підготуватися. Визначте конкретні цілі, потім зберіть інформацію зі свого питання. Підготуйте деталізований план дій і зробіть перший крок.

Другий вид сміливості – сміливість, щоб продовжувати, зберігати рух, проявити наполегливість. Наполегливість – один з найрідкісніших типів сміливості. Наполегливість – здатність зберігати твердість після того, як ви зробили дії, але ще не отримали будь-яких результатів. Коли ви плануєте свою роботу і працюєте над своїм планом з наполегливістю, навіть перед обличчям розчарувань і несподіваних перешкод, ви розвиваєте в собі якість сміливості.

Коли ви робите щось для вирішення ваших проблем, у вас не буде ні часу, ні сил хвилюватися.

Контроль над почуттям страху і розвиток сміливості – суттєві передумови для щасливого і успішного життя. Розвиваючи звичку сміливості, ви, в кінцевому підсумку, доб’єтеся того, що побоювання більше не будуть грати істотної ролі при прийнятті вами рішень.

Ви будете встановлювати великі і серйозні цілі, і в вас буде впевнене знання того, що ви їх досягнете. Ви будете в змозі зберігати в будь-якій ситуації спокій і впевненість у собі.

Немає коментарів:

Дописати коментар