Сторінки

20.06.12

Історія розвитку воднолижного спорту у світі та Україні...

terrymanq.blogspot.com

Воднолижний спорт почав свій розвиток в середині 1920-х років у Сполучених Штатах Америки, де практично відразу була створена Федерація водних лиж. З часом і в Європі з’явилася необхідність у створенні певного об’єднання для підтримки розвитку нового виду спорту. У 1946 році в Женеві, Швейцарія, був створений Міжнародний союз воднолижного спорту (IWSU). Перший Конгрес Союзу відбувся наступного року в Брюсселі. На Конгресі були присутні делегати з 4 країн - Франції, Швейцарії, Бельгії та Італії.
Союз окреслив 3 основні напрямки розвитку воднолижного спорту:
• стрибки з трампліну;
• слалом;
• фігурне катання.
Крім цього з часом з’явилися такі різновиди, як катання на голих п’ятах, водні лижі для людей з обмеженими можливостями, катання канатною дорогою. Одним з нових напрямків вважається вейкбординг. Він же в даний час є найбільш перспективним різновидом воднолижного спорту, що бурхливо розвивається. В останні роки лавиноподібно розвивається і вейкскейтінг.

Водні лижі вперше з’явилися в СРСР у середині п’ятдесятих років, Федерація воднолижного спорту була створена в 1962 році. Пристрасним шанувальником і ініціатором його розвитку став перший космонавт Землі Юрій Гагарін. Саме з його ініціативи у 1965 р. при спортивному комітеті СРСР була створена Всесоюзна Федерація воднолижного спорту. Його ініціатива не залишилася непоміченою, і навіть сама королева Великобританії подарувала Гагаріну пароплав. Водні лижі стали для першого космонавта улюбленим видом спорту.
Захоплення Юрія водними лижами не обійшло стороною і його колег - активну участь у роботі Федерації брали льотчики-космонавти Леонов і Дьомін. А згодом - льотчик-космонавт Геннадій Стрекалов, який і понині є почесним Президентом Федерації воднолижного спорту Росії. Підтримували воднолижний спорт такі метри науки, як академіки Бруно Понтекорво і Віктор Афанасьєв.
З народження воднолижний спорт в СРСР тримався тільки на ентузіастах. Весь інвентар та спорядження (лижі, трампліни, траси, фали) спортсмени робили власними руками. Держава всіляко підтримувала першопрохідців, і завдяки цьому вже в 1965 році пройшов перший національний Чемпіонат в підмосковних Хімках. Саме ці змагання запалили перші зірки радянського воднолижного спорту - Литвинова, Чекіна, Лихачова, Хренова, Тіцева, Голдберг.
У 1967 році відбулася вже перша міжнародна зустріч в Дубні, де кращі воднолижники Союзу помірялись силами з воднолижниками Польщі, Чехословаччини, Східної Німеччини.
У 1962 році була створена Федерація воднолижного спорту Української РСР, на посаді Президента якої до 1982 року перебував Юровський З.Д. З 1982 до 1994 року очолював Федерацію Петров Ю.В.
Cпортсмени української збірної успішно виступали на чемпіонатах країни, неодноразово ставали переможцями і призерами чемпіонатів Радянського Союзу, першостей та Спартакіад СРСР. У складі збірної Радянського Союзу українські спортсмени брали участь у міжнародних змаганнях, ставали рекордсменами та призерами чемпіонатів Європи.
Серед найвидатніших особистостей українського воднолижного спорту часів Радянського Союзу слід згадати Потапенко Анатолія, який ще у 60-тих роках минулого століття неодноразово ставав призером чемпіонатів СРСР у дисципліні фігурне катання. У 80-ті роки список найсильніших спортсменів-воднолижників продовжили Віктор Корольов та Інна Пономаренко - призери спартакіад народів СРСР. Віктор Корольов у складі збірної команди країни посідав ІІ місце на етапах Кубка світу в стрибках з трампліну.
Переможцем останнього чемпіонату Радянського Союзу в 1991 році в стрибках з трампліну став спортсмен української збірної Олександр Михайленко. А в наступному році саме він встановив рекорд Європи, який тримався до 2004 року.
Федерація воднолижного спорту УРСР мала 8 обласних осередків, в кожному з яких щорічно проводилися місцеві змагання. Крім цього, щороку спортсмени брали участь у чемпіонатах, кубках та першостях УРСР. Найсильнішими регіонами вважались Київ, Дніпропетровськ і Харків. У цих містах працювали дитячі юнацькі школи з воднолижного спорту, відділення Школи вищої спортивної майстерності. У вищих навчальних закладах проводилась підготовка тренерів з воднолижного спорту.
На жаль, після здобуття Україною незалежності воднолижний спорт в 90-і роки пережив період занепаду і забуття, відродження цього виду спорту почалося в 2003 році, коли групою однодумців і ентузіастів вейкбордингу був створений спортивний клуб «X-Traction», який сьогодні є флагманом вейкбордичного руху в Україні.
З 2004 року в Україні з ініціативи клубу стали регулярно проводиться вейкбордичні змагання, в яких регулярно брали участь українські, російські, білоруські спортсмени, райдери з країн далекого зарубіжжя.
27 жовтня 2007 відбулася установча конференція зі створення Української Федерації Воднолижного спорту. На конференції було представлено 12 колективних членів (клубів і федерацій) з 6 міст України (Київ, Дніпропетровськ, Харків, Миколаїв, Керч, Канів), 24 індивідуальних учасника.
За підсумками конференції була створена Українська Федерація Воднолижного Спорту. Першим Президентом став Василь Гришко.
Сезон 2008 року дав новий якісний стрибок у розвитку українського вейкбордингу. Багато що в Україні відбулося вперше:
- вперше було проведено рекордну кількість змагань за один сезон з вейкбордингу;
- вперше був побудований кращий у східній Європі вейкпарк «X-TRACTION»;
- вперше світові зірки виступили в українських чемпіонатах і високо їх оцінили;
- вперше був проведений Кубок світу з вейкбордингу в Україні;
- Україна отримала міжнародне визнання, у Києві побували багато світових зірок, включаючи чинних чемпіонів світу, легенди світового вейкбордингу;
- вперше з’явився український професійний фільм про вейкбординг «Х-TRACTION».
Цього ж року в Україні наказом N 4459 від 10.11.2008г. Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту вейкбординг був визнаний видом спорту, а 17.08.09 на колегії Міністерства Українська федерація воднолижного спорту отримала статус Національної. Також Федерація стала повноправним членом WWA (World Wakeboard Association), Всесвітньої Асоціації вейкбордингу.
У 2009 році під егідою Федерації знову було проведено небувалу кількість національних та міжнародних змагань, Київ вдруге взяв Етап Кубка світу з вейкбордингу за версією WWA, а в Чемпіонаті України взяла участь рекордна кількість спортсменів - 61 чоловік, вперше змагання проходили в трьох версіях (катерній, канатній та вінч) у двох категоріях - векбординг і вейкскейт. 17 жовтня 2009 на щорічній конференції воднолижної федерації була перейменована в Українську федерацію вейкбордингу і водних лиж, на посту Президента федерації Василя Гришко змінив Юрій Зозуля. В даний час Національна Федерація представлена осередками в 16-ти областях України, за підсумками сезону 2009-го року національні рейтинги отримали 55 спортсменів в п’яти категоріях вейкбордингу і вейкскейтингу.
Окремо варто відзначити встановлену в клубі «X-traction» воднолижну канатну дорогу. Ця дорога дозволила зробити водні лижі і вейкбординг доступними для простих українців, з елітного і дорогого виду спорту перетворила їх у доступний вид активного відпочинку, джерело прогресу українських райдерів, дозволила створити на її базі дві дитячо-юнацькі спортивні школи.
Ідея замінити катер, який служив буксировочний засобом, на кільцеву канатну дорогу народилася в 1960 році у німецького інженера Ріксена. Рішення проекту було простим і геніальним: функцію катера виконує трос, натягнутий між опорними щоглами по периметру акваторії.
Одна з опор - приводна, забезпечена електродвигуном з механізмом напівавтоматичного приєднання буксирувальних воднолижний фалів.
Швидкість руху троса регулюється оператором в залежності від побажання спортсмена від 20 до 60 км/год.
З тих пір, вже понад 40 років, компанія виробляє обладнання для подібних установок, постійно вдосконалюючи їх конструкцію і застосовуючи інноваційні технології.
Установки «Ski Rixen» блискавично завоювали популярність в Німеччині, а потім почали свій тріумфальний хід по інших країнах.
Після того, як Світовий воднолижний Союз став проводити офіційні чемпіонати Європи з цього різновиду воднолижного спорту, установками «Ski Rixen» відразу ж зацікавилася потужна індустрія відпочинку Америки. Оцінивши величезні переваги канатної тяги лижників в порівнянні з буксируванням катерами, американці почали масове будівництво установок Ріксен на популярних пляжах, курортах, у складі центрів відпочинку та аквапарків.
Сьогодні в усьому світі діє вже 150 установок, в 31 країні.
У 2007 році така дорога з’явилася і в Україні, у 2008 році на її базі був побудований найкращий у Східній Європі вейк-парк, в тому ж році в Києві було проведено Етап Кубка світу з вейкбордингу, парк отримав світову популярність і високі оцінки провідних райдерів світу. Сезон 2009 року ознаменувався будівництвом кращої і поки що єдиної на пострадянському просторі вінч-секції.

Немає коментарів:

Дописати коментар