Сторінки

16.04.12

Ранкова пробіжка....)))...

terrymanq.blogspot.com
Ранкову пробіжку часто рекомендують як засіб для схуднення і для загального оздоровлення організму. Бігаючи, можна спалити калорії, «розбуркати» свій організм, розвивати витривалість.


Про користь ранкових пробіжок давно ведуться суперечки та дискусії. Адже після сну організму потрібно якийсь час, щоб нормально включитися в роботу, а бігові навантаження можуть виявитися надмірними для ще «не прокинувся» організму.

Щоб ранкова пробіжка була дійсно корисною і приємною, необхідно дотримуватися ряду правил і умов. По-перше, не потрібно прагнути вийти на пробіжку відразу ж після пробудження. За той час, поки Ви будете вмиватися і одягатися, організм остаточно «прокинеться» і буде готовий до навантажень.

Виходячи на пробіжку, Вам слід подумати про свою спортивній екіпіровці. Одягатися треба зручно, по погоді. Якщо температура на вулиці не перевищує 10 ° С зі знаком плюс, то обов'язково необхідна в'язана шапочка, що закриває вуха. Взуття теж повинна відповідати погоді - для пробіжок взимку краще взути утеплені кросівки.



Починати ранкову пробіжку потрібно з невеликої розминки. Для розминки можна походити інтенсивним кроком, пострибати, зробити легку розтяжку, кілька присідань. Таким чином Ви розігріваєте м'язи, готуєте їх до подальшої навантаженні.

Власне біг потрібно починати з мінімального темпу і на протязі двох-трьох хвилин довести свій темп до оптимального. При цьому інтенсивність бігу слід вибирати виходячи з Ваших можливостей і завдань, які Ви перед собою ставите. Якщо Ваша мета - схуднення, то можна використовувати «рваний» темп, тобто поперемінне чергування прискорень і спокійного темпу (підтюпцем). Кожне прискорення триває приблизно 1-2 хвилини. Для зміцнення свого імунітету і підтримки гарного самопочуття вибирайте біг підтюпцем в тому темпі, при якому у Вас мінімальна задишка.


Бігати потрібно правильно. Ноги слід трохи згинати в колінах, вага тіла розподіляти на всю стопу, приземлятися з п'яти на носок. Корпус нахиляти не потрібно, а руки повинні бути зігнуті під кутом приблизно в 120 ° С і не перетинатися перед грудьми. Не потрібно напружувати шию, плечі, руки або стискати щелепи.

Вкрай важлива на ранкових пробіжках (і не тільки) правильна техніка дихання. Вдихати повітря слід носом, а видихати - ротом. При такому диханні відбувається рівномірне насичення легенів киснем. Вам потрібно намагатися робити повний вдих і видих, дихати рівно, не надто часто. Коли дихати вже «несила», то пора завершувати пробіжку - зайві катування ні до чого.

Завершувати ранкову пробіжку необхідно поступово. З бігу переходите на крок, вирівнюючи подих. Ні в якому разі не можна різко зупинятися або, тим більше, падати на траву. Для заминки можна виконати кілька нескладних, розслаблюючих вправ.

Тривалість і «кілометраж» ранкової пробіжки Вам потрібно вибирати з урахуванням Вашої спортивної підготовки. Непідготовленій людині не можна відразу ж починати заняття з великих забігів на далекі дистанції. Крім того, біль в м'язах і відчуття «знемоги» не додають ентузіазму бігати регулярно. Тому починати потрібно з мінімальної тривалості, нехай навіть це всього лише 5 хвилин. Поступово збільшуйте тривалість пробіжки на 3-5 хвилин кожен день.

Прийняти душ після пробіжки важливо не тільки з естетичної, а й з фізіологічної точки зору. Бігаючи, Ви потієте і разом з потом з організму виводяться шлаки і токсини. Якщо цей піт не змити, то всі ці шкідливі речовини знову вбереться в шкіру.

Перш, ніж приступати до ранкових пробіжок, необхідно переконатися, що у Вас немає проблем зі здоров'ям, при яких такі заняття протипоказані. Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, чи можна Вам бігати підтюпцем, якщо Ви страждаєте розладами серцево-судинної системи, маєте проблеми з суглобами або хребтом, серйозні проблеми із зором. Слід також тимчасово припинити тренування, якщо Ви застудилися.

Біг - чудовий вид спорту і якщо Ви будете дотримуватися всіх необхідних заходів безпеки, то ранкові пробіжки принесуть Вам тільки користь і радість!

1 коментар: