Сторінки

11.03.12

Користь березового соку.. Та де і як його збирати..

Незабаром час збирати березовий сік

Останній тиждень березня та початок і середина квітня місяця - час для збирання березового соку в лісах Полісся. Зокрема, цього року найкорисніший сік збирається у 1 та 2 декадах квітня. Головне знати основні правила та умови збирання цього смачного та цілком натурального напою.

Де збирати березовий сік? У старому лісі серед старших берез, понад 30 років, діаметр стовбура яких перевищує 30 см, при цьому чим старіше дерево - тим краще і для збирання соку, і для самої берези. Отвір краще робити з північної сторони дерева.

Чи потрібен вам "лісовий квиток" і як правильно збирати березовий сік..

Збирати березовий сік для себе можна без усіляких дозволів, аби лише не псувати дерева та не сочити молодих берез (діаметром до 20 см). Натомість, відповідно до Лісового кодексу України, в разі заготівлі березового соку на продаж, необхідно придбати в лісництві т. зв. "лісовий квиток"

Збирати свіжий березовий сік потрібно в скляну банку з широким горлом або у відро (пластик небажаний, бо додає березовому соку займового присмаку), зробивши акуратний круглий отвір у березі свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоби березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна
користуватися сокирою! Глибина отвору - не більше 2-3 сантиметрів, залежно від товщини кори.

Робити отвір для збирання березового соку потрібно краще не на висоті 0,5 метрів, як це найзручніше для людини середнього зросту, а вище - на висоті близько 1,5 метри від землі, де є найсмачніший сік. Крім того, отвір варто робити з північного боку берези, де зазвичай збирається найбільше березового соку. В зроблений отвір необхідно вставити трубочку, якою березовий сік і стікатиме у заготовлений посуд. Більше одного отвору робити не доцільно.

Коли найкраще збирати березовий сік на Поліссі: у період з 1 по 20 квітня. При цьому збирання березового соку проводиться протягом світлового дня, допоки в березі активно циркулює ця її поживна рідина.

Важливо! За 1 день з одної берези можна зібрати не більше 3-х літрів березового соку, після чого зроблений отвір необхідно обов'язково замастити мохом. Збирання більшої кількості березового соку (4-5 літрів) призводить до швидкого виснаження дерева й може спричинити його загибель. Безпечний термін збирання березового соку з 1 дерева - 10 років.

Нормальна швидкість збирання березового соку: 3-х літрова банка під 30-ти річним деревом має заповнитися за 6 годин.

У жодному разі НЕ МОЖНА ЗБИРАТИ БЕРЕЗОВИЙ СІК МОЛОДИХ БЕРЕЗ, діаметр стовбура яких менших за 30 см. Це унеможливлює зростання берези. Штраф, що стягується лісниками за підсочення молодого дерева з метою збирання березового соку, сягає 320 гривень.

Корисні властивості березового соку: цей традиційний поліський напій має більш як 30 цінних компонентів, у т.ч. корисні цукри, високий вміст вітаміну С і солей калію, магнію й заліза, органічні кислоти та ферменти, що покращують кровообіг людини й роботу її кишківника, виводять з організму всілякі шлаки.

Лікування березовим соком: особливо корисний березовий сік для літніх людей і тих, хто страждає на гастрит, виразкові хвороби, недокрів'я, головний біль, бронхіт і туберкульоз легень, хронічний кашель чи ревматизм, радикуліт, подагру або артрит, має проблеми з печінкою, нирками (треба пити не менше 2-х літрів березового соку на день) і жовчним міхуром, потербає від такої біди, як закрепи чи імпотенція. Протипоказання - наявність каменів-оксалатів у нирках.

Як пити березовий сік: поліщуки традиційно вживають цей природний напій замість узвару, проте з медичної точки зору пити березовий сік найкраще по 1 склянці десь 3-4 рази на день за півгодини до прийому їжі. За наявності кашлю чи застуди, березовий сік варто підігріти, можна розбавити його молоком, полоскати горло проти ангіни або інших захворювань горла.

Зовнішньо березовий сік вживають для протидії екземі, трофічних виразкам, навіть псоріазу та нейродерміту; як засіб проти вугрів і сверблячки. З березового соку можна робити також і непогані примочки для промивання поранень.

Зберігання березового соку: свіжий березовий сік можна тримати в холодильнику чи коморі не довше, як 2 доби.

Бродіння березового соку: сік можна процідити в бутлі та зброджувати за температури близько 10 -15 градусів 2-3 тижні, щільно обмотавши шийку бутлів якоюсь ганчіркою. Цукор не додавати, перевіряти раз на 3-4 дні, щоб згори не утворювалася пліснява. На виході отримується зброджений березовий сік із кислуватим смаком та приямним ароматом.

Квас із березового соку: рецепт. Свіжий березовий сік можна нагріти десь до 35 градусів і додати в нього 20 грамів дріжджів на літр. Закваску поставити на 3-4 дні в темне холодне місце, після чого березовий квас можна законсервувати. Інший рецепт як приготувати березовик: до березового соку віком у 3 дні додати підсмажені житні зерна або сухарики (5 г на літр), настоювати добу, процидіти.

Модний крюшон із березового соку: рецепт. Аби приготувати крюшон, потрібно змішати літр свіжого березового соку та сухого білого вина, додати склянку цукру. Настояти в холодильнику чи коморі 3 години.

Бальзам із березового соку: на відро свіжого березового соку кладуть до 3 кг цукру, 2 літри вина чи горілки та штук 5 дрібго порізаних лимонів із шкіркою. Заливають у дежку й ставлять на 2 місяці в погреб чи комору. По тому напій розливають у пляшки й витримують у горизонтальному положенні ще 3-4 тижні, після чого отримують готовий алкогольний продукт.

Консервований березовий сік - старий чудо-напій поліських відунів. Згідно з давніми рецептами (Центральне Полісся), потрібно взяти річні паростки сосни й добре їх промити, ошпарити, зняти весь наліт. По тому свіжий березовий сік нагріти майже, але не до кипіння (заміри показали десь 80 С), і додати до нього кілька жмень хвої. Розрахунок приблизно 50 г хвої на 1 літр березового соку. Після цього березовий сік потрібно настояти протягом рівно половини світлого дня (виходить десь 6 годин) і процидіти. Далі додати ложку меду й ще раз розігріти майже до самого кипіння й так проварити півгодини. Готовий напій зберігати в пляшках.
Настоюють протягом шести-семи годин, після чого проціджують, додають 50 г цукру і 1-2 г лимонної кислоти. Розливають сік у бутлі та пастеризують 25 хвилин при температурі 90-95 градусів.

Як настоювати березовий сік: найкраще на листах звіробою та ягодах рябини, можна також на м'яті та мелісі, ягодах шипшини, на липовому цвіті. Розрахунок - 1 жменя на 1 літр березового соку, настоювати треба 5 годин, по тому консервувати. Крім того, туристи ще люблять іноді березовий сік змішувати з фруктовими та овочевими соками.

Прикмети погоди на Поліссі: якщо з берез іде більше ніж зазвичай березового соку - літо буде дощовим.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Дописати коментар