![]() |
terrymanq.blogspot.com |
Найголовніше - вибрати м'ясо, тоді шашлик вийде смачним, соковитим і ароматним.
Як вибрати свинину для шашлику.
Свинину зіпсувати важко, шашлик з цього м'яса виходить соковитим і м'яким. Краще за все для приготування шашлику підходить охолоджене молоде м'ясо, його смакові якості, вище, ніж у парного або замороженого м'яса. Запах хорошого м'яса не повинен бути неприємним, якісне м'ясо пахне свіжістю. Так само м'ясо повинно бути пружним, не допускається наявність слизу і рідини. Так само шматок м'яса не повинен сочитися кров'ю.
Для шашлику слід вибирати не дуже жирне м'ясо. Шар жиру на м'ясі повинен бути не більше 5-7 мм. Шашлик можна приготувати з будь-якої частини свинини, але краще всього використовувати частину туші, яка розташована уздовж хребта на шиї («ошийок»). Це найніжніші частини свинини. Ошийок хороший тим, що прожилки жиру рівномірно розподілені в м'ясі. Так само для шашлику підійде м'ясо вздовж хребта на спині, при цьому сало краще видалити майже повністю. Так само беруть для шашлику м'якоть задньої ноги і лопатки, але тоді шашлик виходить більш сухим. Так само для шашлику з свинини добре підходять шийка, окіст або ребра. Ребра потрібно нарізати попарно, коли шашлик наколюється на шампур, м'ясо проколюється між кістками.
Для приготування шашлику з свинини м'ясо розрізають на шматочки приблизно по 30-40 р.
Як маринувати шашлик зі свинини.
Способів маринування шашлику існує безліч. Тривалість маринування залежить від величини шматків, жирності м'яса та якості м'яса (триває від 2 годин до доби). Шашлик маринують в оцті, свіжовичавленому гранатовому соку, в лимонному соці, в кефірі, в цибулі, в помідорах, в мінеральній воді, в білому або рожевому вини і т.д. Пропонуємо деякі з них.
Найпростіший рецепт маринування.
Ріпчасту цибулю
Сіль,
Перець
Спеції
Лимон
Цибулю дрібно нарізати, змішати з м'ясом, посолити і поперчити, додати спеції за смаком і сік лимона.
Так само можна приготувати маринад з пива.
На 2,5 кг свинини потрібно:
5 цибулин,
1 літр світлого пива,
2 ст. ложки оливкової олії,
2 ч ложки червоного винного укусу,
лавровий лист, чорний перець, сіль.
Цибулю нарізати, кільцями, м'ясо - шматочками. Шарами укласти в емальований посуд, зверху посипати спеції, налити винний оцет, олію і пиво. Маринувати 3 години.
Шашлик зі свинини маринований в мінеральній воді.
На 2 кг. свинини потрібно:
1 літр мінеральної води,
4 цибулини
чорний мелений перець, коріандр, сіль.
Цибулю ріжемо півкільцями. М'ясо поперчити і посипати меленим коріандром, укласти м'ясо в каструлю і залити мінеральною водою. Маринувати 4 години, потім посолити за смаком.
Як смажити шашлик.
М'ясо нанизують на шампур і смажать на розжареному вугіллі, попередньо давши дров прогоріти. Можна використовувати деревне вугілля, розпалювати його потрібно звичайними дровами або спиртом. Не використовують для смаження шашлику дрова з деревини хвойних порід дерева.
При смаженні традиційно застосовують «віялове» роздмухування вогню, збризкують водою з невеликою кількістю вина на м'ясо і вугілля для збивання полум'я. Сирий шашлик спочатку обсмажують з усіх боків до скориночки на гарячому вугіллі, а потім довести до готовності.
У випадку, якщо м'ясо добре промариноване (добу), то шашлик смажиться 5-7 хвилин і зберігає весь сік м'яса.
Готовий шашлик розкласти на тарілки і за бажанням посипати меленим перцем, зеленню і обкласти маринованою цибулею.
Дякую за смачні рецепти. Неодмінно потрібно їх попробувати.
ВідповістиВидалити